Perusasiat lääkikseen hakemisesta, päivämäärät ja hakuoppaat

Perusasiat lääkikseen hakemisesta

Voit hakea mihin tahansa yleislääketieteen tai hammaslääketieteen hakukohteeseen tai eläinlääketieteelliseen. Voit hakea useaan eri yleislääketieteelliseen tai useaan hammaslääketieteelliseen samalla kertaa. Voit kuitenkin hakea vain yhden alan kohteisiin: yleislääketiede, hammaslääketiede tai eläinlääketiede. Et voi esimerkiksi hakea samalla kertaa yleis- ja hammaslääketieteellisiin.

Lääketiedettä voit opiskella Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Kuopiossa (Itä-Suomen yliopisto). Hammaslääketiedettä voit opiskella Helsingissä, Turussa, Oulussa ja Kuopiossa.
Eläinlääketieteellisiä tiedekuntia on vain yksi ja se on Helsingissä.

Ensisijaiseksi valitsemassasi kohteessa saat ensisijaisuuspisteen, eli yhden ylimääräisen hakupisteen. Ensisijaisuuspisteen merkitys valitessasi hakukohteiden järjestystä on selitetty artikkelissa Sisäänpääsypisterajat ja -prosentit. Lue lisää myös hakukohteiden järjestämisestä.

Voit hakea suoritettuasi ylioppilastutkinnon tai jonkin muun yliopistokelpoisuuden antavan tutkinnon.

Pääsykokeesta saat 72 hakupistettä kaikissa hakukohteissa. Ylioppilastodistuksesta saa kaikissa hakukohteissa 36 hakupistettä. Enemmistö uusista opiskelijoista (60%) valitaan yhteispistekiintiössä siten, että hakijat laitetaan paremmuusjärjestykseen yhteenlaskettujen alku- ja koepisteiden perusteella ja valitaan tästä joukosta kiintiön mukainen määrä hakijoita. Sen jälkeen jäljelle jääneet hakijat (40 %) laitetaan paremmuusjärjestykseen pelkkien koepisteiden perusteella ja valitaan tästä joukosta kiintiön mukainen määrä hakijoita.

Erinomainen ylioppilastodistus on helpottanut jonkin verran sisäänpääsyä, mutta koepistekiintiön ansiosta sisäänpääsy ei ole kovin paljoa vaikeutunut, vaikka ylioppilastodistus olisi kuinka heikko. Ylioppilastodistuksen vaikutusta on käsitelty tarkemmin täällä. Yhteispiste- ja koepistekiintiöt on edelleen jaettu ensikertalaisten ja ei-ensikertalaisten kiintiöihin.

Lisäaika lukihäiriön vuoksi

Keskivaikean tai vaikean lukihäiriön vuoksi voit hakea 30 minuutin lisäaikaa pääsykokeeseen. Anomus todistuksineen tulee toimittaa sille yliopistolle, johon olet hakemassa, ja yleensä vähintäänkin anomus täytyy jättää ennen hakuajan päättymistä. Katso tarkat ohjeet alla olevista hakuoppaista.

Hakuoppaat

Lääketieteellisillä on nykyään yhteinen hakijasivu, joka toimii hakuoppaana. Yliopistokohtaisia erityisohjeita löytyy kunkin yliopiston omalta hakijasivulta ja Opintopolusta.

Helsinki: hakijasivu, Opintopolku: lääkis, hammas
Helsinki (eläinlääkis): Opintopolku
Kuopio: hakijasivu, Opintopolku: lääkis, hammas
Oulu: hakijasivu, Opintopolku: lääkis, hammas
Tampere: hakijasivu, Opintopolku
Turku: yl, hammasOpintopolku: lääkis, hammas

Tärkeät päivämäärät 2019

  • Hakuaika alkaa 20.3.2019.
  • Hakuaika päättyy 3.4.2019 klo 15.00.
  • Pääsykoe on keskiviikkona 15.5.2019 klo 9.00-14.00 sillä paikkakunnalla, johon haet ensisijaisesti. Eläinlääketieteelliseen on aiempina vuosina voinut hakulomaketta täyttäessä valita koepaikaksi myös muita paikkakuntia.
  • Tulokset julkaistaan kaikissa yliopistoissa viimeistään 28.6.2019.
  • Mahdolliset oikaisupyynnöt tulee olla perillä kyseisessä yliopistossa 14 päivän kuluessa tulosten julkistamisesta.
  • Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan 8.7.2019 klo 15.00 mennessä.

Liity postituslistallemme, niin lähetämme sinulle viestin tärkeimmistä muutoksista pääsykokeen lähestyessä.