Perusasiat lääkikseen hakemisesta, päivämäärät ja hakuoppaat

Perusasiat lääkikseen hakemisesta

Voit hakea mihin tahansa yleislääketieteen tai hammaslääketieteen hakukohteeseen tai eläinlääketieteelliseen. Voit hakea useaan eri yleislääketieteelliseen tai useaan hammaslääketieteelliseen samalla kertaa. Voit kuitenkin hakea vain yhden alan kohteisiin: yleislääketiede, hammaslääketiede tai eläinlääketiede. Et voi esimerkiksi hakea samalla kertaa yleis- ja hammaslääketieteellisiin.

Lääketiedettä voit opiskella Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Kuopiossa (Itä-Suomen yliopisto). Hammaslääketiedettä voit opiskella Helsingissä, Turussa, Oulussa ja Kuopiossa.
Eläinlääketieteellisiä tiedekuntia on vain yksi ja se on Helsingissä.

Ensisijaiseksi valitsemassasi kohteessa saat ensisijaisuuspisteen, eli yhden ylimääräisen hakupisteen. Ensisijaisuuspisteen merkitys valitessasi hakukohteiden järjestystä on selitetty artikkelissa Sisäänpääsypisterajat ja -prosentit. Lue lisää myös hakukohteiden järjestämisestä.

Voit hakea suoritettuasi ylioppilastutkinnon tai jonkin muun yliopistokelpoisuuden antavan tutkinnon.

Kevään 2020 valintakokeessa ei enää annetta alkupisteitä ylioppilastodistuksen arvosanojen perusteella. Aloituspaikoista täytetään enintään 51% ylioppilastutkinnon arvosanoista annettavien pisteiden perusteella ja loput valintakokeen perusteella. Voit hakea todistusvalinnassa, jos olet ensikertalainen hakija. Lue tästä, kenet katsotaan ensikertalaiseksi hakijaksi.

Lisäaika lukihäiriön vuoksi

Keskivaikean tai vaikean lukihäiriön vuoksi voit hakea 30 minuutin lisäaikaa pääsykokeeseen. Anomus todistuksineen tulee toimittaa sille yliopistolle, johon olet hakemassa, ja yleensä vähintäänkin anomus täytyy jättää ennen hakuajan päättymistä. Katso tarkat ohjeet alla olevista hakuoppaista.

Hakuoppaat

Lääketieteellisillä on nykyään yhteinen hakijasivu, joka toimii hakuoppaana. Yliopistokohtaisia erityisohjeita löytyy kunkin yliopiston omalta hakijasivulta ja Opintopolusta.

Helsinki: hakijasivu, Opintopolku: lääkis, hammas
Helsinki (eläinlääkis): Opintopolku
Kuopio: hakijasivu, Opintopolku: lääkis, hammas
Oulu: hakijasivu, Opintopolku: lääkis, hammas
Tampere: hakijasivu, Opintopolku
Turku: yleis, hammasOpintopolku: lääkis, hammas

Tärkeät päivämäärät 2020

  • Hakuaika alkaa 18.3.2020.
  • Hakuaika päättyy 1.4.2020 klo 15.00.
  • Pääsykoe on tiistaina 19.5.2020 klo 9.00-14.00 sillä paikkakunnalla, johon haet ensisijaisesti. Eläinlääketieteelliseen on aiempina vuosina voinut hakulomaketta täyttäessä valita koepaikaksi myös muita paikkakuntia.
  • Todistusvalinnan tulokset julkaistaan 27.5.2020.
  • Pääsykoevalinnan tulokset julkaistaan kaikissa yliopistoissa viimeistään 8.7.2020.
  • Mahdolliset oikaisupyynnöt tulee olla perillä kyseisessä yliopistossa 14 päivän kuluessa tulosten julkistamisesta.
  • Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan 15.7.2020 klo 15.00 mennessä.

Liity postituslistallemme, niin lähetämme sinulla tietoa pääsykoemuutoksista ja hakemisesta.