Tehokas toiminta koetilanteessa

Noudata näitä ohjeita sekä pääsykokeessa että harjoituspääsykokeissa. Ohjeet on hyvä kerrata aina ennen uutta harjoituskoetta. Koetekniikkaa harjoitellaan myös ennen lähi- ja etäkursseihin kuuluvia harjoituspääsykokeita koesalissa.

Näin käyt kokeen läpi tehokkaasti

Lääketieteellisen tiedekunnan sisäänpääsyrajat ovat olleet kaikkein vaikeimmissakin hakukohteissa yleensä 40 – 70% maksimipisteistä. Koestrategiassa olennaista on optimoida ajankäyttöä siten, että tunnistat ne tehtävät, joista saat eniten pisteitä rajallisessa ajassa. Ei ole siis kannattavaa maksimoida täydellisesti tehtyjen tehtävien määrää, vaan pikemminkin bongata pisteitä kaikkialta, mistä niitä on saatavissa! Tämä voi käytännössä tarkoittaa sitä, että pitkän ja epävarman tehtävän sijaan kannattaa valita parista tehtävästä alakohta, jonka hallitset hyvin.

Pääsykoe kannattaa tehdä kolmella kierroksella. Seuraavassa käydään läpi hyvä pääsykoestrategia kierros kierrokselta:

Ensimmäinen kierros

  1. Lue kokeen ohjeet ja silmäile tehtävänannot reippaan määrätietoisesti, mutta älä hätäile. Kirjoita nimesi koepapereihin, jos tätä vaaditaan koepaikkakunnallasi. 
  2. Pyri hahmottamaan kokeen rakenne. Onko kokeessa aineistoa? Mikä on kokeen maksimipistemäärä? Montako tehtävää kokeessa on?
  3. Ympyröi helpoilta vaikuttavat tehtävät ja tehtävien alakohdat. Näistä tehtävistä kannattaa aloittaa. Voit laskea kokeesta saatavan yhteispistemäärän ja arvioida optimistisen tavoiteajan, joka sinulla on käytettävissäsi yhtä pistettä kohden. Jos kokeesta voi saada enimmillään 250 pistettä ja koeaika on 300 minuuttia, optimistinen tavoiteaikasi on 1,2 minuuttia pistettä kohden. Tämän tavoiteajan voit merkitä tehtävien kohdalle. HUOM: Optimistinen tavoiteaika on suuntaa-antava arvio tehtäviin käytettävissä olevasta ajasta!

Toinen kierros

Toinen kierros kestää todennäköisesti 2-3 tuntia. Tässä ajassa pyrit keräämään varmat pisteet kotiin! Toimi näin:

  1. Silmäile läpi mahdollinen aineisto ja ympyröi kaavat ja lukuarvot. Saatat tarvita näitä myöhemmissä tehtävissä.
  2. Ryhdy tekemään ensimmäisellä kierroksella ympyröimiäsi tehtäviä ja alakohtia. Jos et 10 minuutin yrityksen jälkeen saa paperille mitään, siirry seuraavaan tehtävään. 10 minuutissa sinun pitäisi siis keksiä ratkaisustrategia, tämän jälkeen voit tehdä tehtävän loppuun, vaikka tehtävän ratkaisu kestäisi yli 10 minuuttia. Liian pitkäksi aikaa ei kannata kuitenkaan jäädä jumittamaan! Muista huomioida mahdollinen aineisto tehtävissä!
  3. Tee monivalintatehtävät. Panosta erityisesti niihin tehtäviin, joista on mahdollista saada paljon pisteitä, ja joissa vääristä vastauksista ei tule miinuspisteitä. 
  4. Kun olet käynyt läpi helpoimmat tehtävät, siirry tekemään jäljellä olevia tehtäviä. Viivaa yli tehdyt tehtävät.

Kolmas kierros

Viimeinen kierros kestää noin 1-2 tuntia. Jos koe on vaikea, viimeiselle kierrokselle voi jäädä enemmänkin aikaa. Jos koe on helppo, kolmatta kierrosta ei välttämättä tarvita.

Tässä vaiheessa sinulla on jäljellä enää hankalimpia tehtäviä, joten rauhoita itsesi, jotta voit keskittyä, ja purista irti viimeisetkin irtopisteet. Kuvittele, että joku on luvannut sinulle 100 euroa jokaisesta pisteestä, jonka saat kolmannella kierroksella. Missä järjestyksessä tekisit tehtäviä?

  1. Sovella 15 minuutin sääntöä: Jos et saa paperille mitään 15 minuutissa, siirry toiseen tehtävään. Laskua kannattaa kuitenkin yrittää ratkaista vaikka tunti, jos etenet siinä tasaisesti! Huomioi, että tässä vaiheessa on tärkeää yrittää tehtävän ratkaisua ainakin 15 minuuttia, kun taas toisella kierroksella sovellettavan 10 minuutin säännön tarkoitus oli asettaa aika, jolloin viimeistään tulee lopettaa yrittäminen.
  2. Älä missään tapauksessa panikoi ja ala hyppimään tehtävien välillä! Moni kokelas menee kokeen loppupuolella paniikkiin eikä keskity enää kunnolla tehtävänantoon. Pyri siis ratkaisemaan pari työlästä, vaikeaa tehtävää rauhassa. 

Liity postituslistallemme, niin lähetämme sinulla tietoa pääsykoemuutoksista ja hakemisesta.