ruotsinkieliseen lääkikseen hakeminen

Helsingissä voi opiskella yleislääketiedettä myös ruotsinkielisellä opintolinjalla. Hammaslääketieteellisen ruotsinkieliselle linjalle ei enää oteta opiskelijoita.

Huomioi seuraavat asiat hakiessasi ruotsinkieliselle opintolinjalle

Nämä tiedot koskevat vuotta 2018, mutta emme odota, että näihin tulisi muutoksia. Päivitämme kevään 2019 tiedot, kun ne ovat ilmestyneet.

 • Voit hakea samana keväänä sekä suomen- että ruotsinkieliselle opintolinjalle ja toinen näistä laitetaan ensisijaiseksi.
  • Huomaa, että ruotsinkielinen opintolinja käsitellään yhteishaussa omana hakukohteenaan, joten saat ensisijaisuuspisteen ruotsinkieliselle linjalle vain, jos valitset ruotsinkielisen opintolinjan ensisijaiseksi.
 • Sinun täytyy osoittaa riittävä ruotsinkielen taito toimittamalla yliopistolle sopiva todistus. Katso tarkka selitys kielitaitovaatimuksista hakuoppaasta.
 • Yleisimmin käytetty todistus kielitaidosta on jompi kumpi näistä: ruotsinkielinen koulusivistys tai kielitaitokoe. Helsingin yliopisto ei järjestä lukuvuonna 2017-18 kielitaitotestejä, mutta opetushallitus järjestää kielitutkintoja, jotka myös hyväksytään. Molemmissa tulee saavuttaa ylin mahdollinen taitotaso.
 • Melko yleinen väärinkäsitys on, että magna tai muu arvosana pitkästä ruotsista riittäisi osoitukseksi riittävästä kielitaidosta. Se ei pidä paikkaansa. ”Ruotsi toisena kielenä” arvosanalla magna on riittävä näyttö, mutta ”ruotsi toisena kielenä” on eri asia kuin ”toinen kotimainen”.
  • ”Ruotsi toisena kielenä” on äidinkieltä vastaava aine, jonka kirjoittavat ihmiset, joiden äidinkieli on jokin muu kuin suomi tai ruotsi.
 • Vaadittava ruotsinkielen taitotaso on korkea, joten ilmoittaudu ajoissa kielitaitotestiin, jotta voit tarvittaessa uusia sen.
 • Riippumatta siitä haetko suomen- vai ruotsinkieliselle linjalle tai molemmille, voit erikseen päättää pääsykokeen kielen. Kokeen voi pyytää joko suomen tai ruotsin kielisenä ja siihen vastataan aina samalla kielellä kuin kysymykset on esitetty.
 • Edellä kuvatut kielitaitovaatimukset koskevat sinua, jos pyydät kokeen suomen kielellä. Jos teet kokeen ruotsiksi, kielitaitovaatimukset ovat huomattavasti helpommat ns. ”opiskelutasoiset” taidot. Näillä matalammilla kielitaitovaatimuksilla ei kuitenkaan yleensä ole merkitystä, koska jos et läpäise vaativampia kielitaitovaatimuksia, tuskin haluat tehdä koetta ruotsiksi.

Liity postituslistallemme, niin lähetämme sinulle viestin tärkeimmistä muutoksista pääsykokeen lähestyessä.