ruotsinkieliseen lääkikseen hakeminen

Helsingissä voi opiskella yleislääketiedettä myös ruotsinkielisellä opintolinjalla. Hammaslääketieteellisen ruotsinkieliselle linjalle ei enää oteta opiskelijoita.

Huomioi seuraavat asiat hakiessasi ruotsinkieliselle opintolinjalle

Yleistä tietoa ruotsinkielisestä linjasta

 • Voit hakea samana keväänä sekä suomen- että ruotsinkieliselle opintolinjalle ja toinen näistä laitetaan ensisijaiseksi.
 • Huomaa, että ruotsinkielinen opintolinja käsitellään yhteishaussa omana hakukohteenaan, joten saat ensisijaisuuspisteen ruotsinkieliselle linjalle vain, jos valitset ruotsinkielisen opintolinjan ensisijaiseksi.

Huomioitavaa, jos olet suorittanut lukion suomen kielellä

Jos tekisit pääsykokeen ruotsiksi, se riittäisi yksinään osoitukseksi riittävästä ruotsin kielen taidosta. Jos olet suorittanut lukion suomen kielellä, niin todennäköisesti sinun on kuitenkin järkevintä tehdä pääsykoe suomeksi. Silloin sinun täytyy erikseen osoittaa riittävä ruotsin kielen taito.

 • Ruotsinkielisen linjan kielitaitovaatimukset kevenevät tänä keväänä huomattavasti! Voit tehdä pääsykokeen suomeksi ja ruotsin kielitaidon osoittamiseksi riittää esim. yo-arvosana L keskipitkästä ruotsista tai E pitkästä ruotsista. Myös keväällä 2019 kirjoitettu ruotsin yo-koe huomioidaan, vaikka tulokset tulevatkin vasta toukokuussa. Tällöin jää vain jännitettäväksi, saatko tarpeeksi hyvän arvosanan.
 • Kielitaidon voi osoittaa myös kielitestillä ja testissä vaadittu taitotaso on helpottunut huomattavasti entisestä. Katso tarkka selitys kielitaitovaatimuksista Opintopolusta kohdasta Hakeminen / Huvudansökan, utbildningsprogrammet i medicin (undervisning på svenska) / Hakukelpoisuusvaatimukset.
 •  Osoitus riittävästä kielitaidosta tulee toimittaa 10.4.2019 klo 15.00 mennessä, joten mikäli joudut tekemään kielitestin, sinun täytyy pitää kiirettä ennen sitä!  Valtionhallinnon kielikoe arvosanalla ”hyvät taidot” kaikista osa-alueista on riittävä. Katso lisätietoja ja ilmoittautumisohje.

Huomioitavaa, jos olet suorittanut lukion ruotsin kielellä

Helpottuneista kielitaitovaatimuksista johtuen lääketieteellisen ruotsinkieliselle linjalle voi tulla aiempaa enemmän hakijoita, joten ei ole enää selvää, että ruotsinkielinen linja olisi helpoin tai yksi helpoimmista hakukohteista.

Näin ollen sinun kannattaa harkita, että laittaisit varavaihtoehdoiksi helpoimpia suomenkielisiä lääkishakukohteita. Jos et pääse ruotsinkielisille linjalle, saat ehkä paikan suomenkieliseltä linjalta. Helpoimmat suomenkieliset linjat ovat olleet vaikeustasoltaan samanlaisia kuin ruotsinkielinen linja.

Suomenkielinen linja on aiempaa realistisempi vaihtoehto myös ruotsinkieliselle, koska myös siellä kielitaitovaatimusta on helpotettu. Opiskelu suomenkielisellä linjalla ei eroa valtavan paljoa ruotsinkielisestä linjasta, koska osa ruotsinkielisen linjan opetuksestakin on suomen kielellä.

 • Hae siis ruotsinkielisen linjan lisäksi esim. Oulun ja Kuopion yleislääketieteellisiin. Kannattaa kuitenkin laittaa ruotsinkielinen linja ensisijaiseksi hakukohteeksi.
 • Varmista pian, että sinulla on tarvittava näyttö suomen kielen kielitaidosta. Jos tekisit pääsykokeen suomeksi, se riittäisi yksinään osoitukseksi riittävästä suomen kielen taidosta. Jos olet suorittanut lukion ruotsin kielellä, niin todennäköisesti sinun on kuitenkin järkevintä tehdä pääsykoe ruotsiksi. Silloin sinun täytyy erikseen osoittaa riittävä suomen kielen taito.
  • Suomen kielitaidon osoittamiseksi riittää esim. yo-arvosana L keskipitkästä suomen kielen oppimäärästä tai E pitkästä oppimäärästä (suomi toisena kotimaisena kielenä). Myös keväällä 2019 kirjoitettu suomen yo-koe huomioidaan, vaikka tulokset tulevatkin vasta toukokuussa. Tällöin jää vain jännitettäväksi, saatko tarpeeksi hyvän arvosanan.
  • Kielitaidon voi näyttää myös muilla kielikokeilla. Valtionhallinnon kielikoe arvosanalla ”hyvät taidot” kaikista osa-alueista on riittävä. Katso lisätietoja ja ilmoittautumisohje.
  • Katso eri vaihtoehdot kielitaidon osoittamiseksi Opintopolusta, kohdasta Hakeminen / Päähaku, lääketieteen koulutusohjelma (opetus suomeksi) / Hakukelpoisuusvaatimukset.
 • Osoitus riittävästä kielitaidosta tulee toimittaa 10.4.2019 klo 15.00 mennessä, joten mikäli joudut tekemään kielitestin, sinun täytyy pitää kiirettä ennen sitä!

Etsitkö ruotsinkielistä valmennuskurssia?

MAFY-valmennuksen valmennuskurssi on tunnettu hyvistä tuloksista ja se 4,0-kertaistaa mahdollisuuden päästä lääketieteelliseen. Kuusi prosenttia kurssilaisistamme on ruotsinkielisiä ja olemme panostaneet paljon ruotsinkieliseen opetukseen. Vuonna 2019 asiakkaamme veivät 46 % kaikista ruotsinkielisen lääkiksen paikoista.

Kaikki biologian tehtävät ja mallivastaukset on käännetty ruotsiksi. Lisäksi Helsingin kursseilla biologian opettajamme pystyvät myös auttamaan ruotsiksi. Esitä ilmoittautumislomakkeessa toivomus, että pääset ryhmään, jossa on ruotsia osaava biologian opettaja. Kemia ja fysiikka ovat suomeksi, mutta niiden osalta kieliero on koettu saamiemme palautteiden perusteella vähämerkitykselliseksi, kunhan osaa suomea. Kaikki 7 salissa pidettävää harjoituskoetta ovat saatavilla kokonaan ruotsinkielisinä ja niihin voi myös vastata ruotsiksi.

Yo-valmennuskurssin palautteessa eräs opiskelija kommentoi fysiikan opiskelua suomeksi näin: ”Itseluottamukseni matematiikan ja fysiikan suhteen on kehittynyt aika huimasti, joten kannattaa kokeilla! Som svenskspråkig har det varit förvånansvärt lätt att gå kursen på Finska. So räds inte att prova.”

Liity postituslistallemme, niin lähetämme sinulle viestin tärkeimmistä muutoksista pääsykokeen lähestyessä.