Riittävä yo-todistus

51 % lääkisopiskelijoista valitaan yo-todistuksen perusteella keväällä 2020. Alla on arviomme tarvittavista todistuspisteistä.

Kuka voi päästä todistuskiintiössä

Yo-todistuskiintiössä voi päästä vain ensikertalainen hakija. Voit hakea lääkikseen kuinka monta kertaa tahansa ja pysyt aina ensikertalaisena, kunhan et ota muita korkeakoulupaikkoja vastaan. Jos olet epävarma, tarkista täältä, täytätkö ensikertalaisen kriteerit!

Syksystä 2019 alkaen yo-arvosanoja voi korottaa niin monta kertaa kuin haluaa, joten todistusvalinta tarjoaa rinnakkaisen mahdollisuuden myös niille, joilla ei ole huippuhyvää yo-todistusta ja jotka hakevat ensisijaisesti pääsykokeen kautta. MAFY-valmennuksen lääkiskurssilla henkilökohtainen opiskeluvalmentajasi auttaa sinua suunnittelussa. Valmistaudut samalla kertaa pääsykokeeseen ja parannat yo-arvosanojasi siten, että sisäänpääsyn mahdollisuus maksimoidaan.

MAFY-valmennuksen lääkiskurssilla henkilökohtainen opiskeluvalmentajasi auttaa sinua suunnittelussa. Valmistaudut samalla kertaa pääsykokeeseen ja parannat yo-arvosanojasi siten, että sisäänpääsyn mahdollisuus maksimoidaan.

Millainen yo-todistus riittää sisäänpääsyyn

Ennen kuin luet eteenpäin, haluamme huomauttaa asiasta, joka koskee tätä ja kaikkia muita vastaavia analyysejä (mukaan lukien yliopiston itsensä tekemät analyysit):

Kukaan ei voi tietää etukäteen tarkasti, mitä rajat tulevat olemaan, koska joitakin muuttujia on mahdotonta arvioida tarkasti etukäteen. Esimerkiksi se voi vaikuttaa, jos lääkishakijat panostavat haun kannalta tärkeisiin yo-arvosanoihin aiempaa enemmän. Aiemmin tähän ei ole ollut suurta motivaatiota, kun yo-todistuksella ei ole ollut niin suurta väliä, mutta nyt korotuksia tullaan tekemään esimerkiksi omilla valmennuskursseillamme.

Yllä selitetystä johtuen raja voi nousta kaikkia arvioita korkeammaksi. Uskomme kuitenkin, että merkittävä nousu vie oman aikansa. Raja voi olla myös alhaisempi kuin tässä ennustettu johtuen virhemarginaalista. Kuten sääennusteissa ja vaalitulosennusteissa, tässäkin on jouduttu arvioimaan asioita tilastollisesti.

Analyysimme tiivistettynä:

 • Arvioimme, että Helsingin suomenkieliseen yleislääketieteelliseen tulee pääsemään todistusvalinnassa, jos todistuspisteitä on 171,7 (arvio ei ole tarkka!).
 • Arviomme perustuu siihen, millaisia yo-arvosanoja Helsingin yleislääkikseen hakeneet ovat aiemmin saaneet. Muihin yleislääkiksiin tulee todennäköisesti pääsemään jonkin verran alemmilla pisteillä. Hammaslääketieteelliseen ja eläinlääketieteellisen rajat tulevat olemaan alempia kuin yleislääketieteessä.
 • Todistuspisteitä annetaan yhteensä kuudesta yo-arvosanasta alla olevan taulukon mukaisesti.

Huomautuksia taulukosta:

 • Suurin mahdollinen pistemäärä on 199. Sen voi saada kirjoittamalla äidinkielen, kemian, biologian, pitkän matematiikan, fysiikan ja jonkin pitkän kielen.
 • Äidinkieli voi olla joko suomi, ruotsi, saame tai suomi/ruotsi toisena kielenä.
 • Tarvittavan pistemäärän voi saada hyvin erilaisilla todistuksilla. Tässä on esimerkkitodistus, jolla saa 172 pistettä:
  • Äidinkieli M
  • Kemia L
  • Biologia L
  • Pitkä matematiikka E
  • Fysiikka L
  • Pitkä englanti M

Arvioimme, että Helsingin suomenkieliseen yleislääketieteelliseen tulee pääsemään todistusvalinnassa, jos todistuspisteitä on 171,7. Arvio sisältää epävarmuutta, joten katso alta mitä pisterajasta voi päätellä ja mitä ei.

Mitä pisterajasta voi päätellä ja mitä ei

Mitä yllä ennustetusta rajasta voi päätellä ja mitä ei? Nyrkkisääntönä kehotamme olemaan arvion suhteen ”paranoidi optimisti”. Tämä tarkoittaa kahta asiaa:

 1. Varaudu pahimpaan: Vaikka pääsisit yli arvioidun rajan, sinun kannattaa edelleen valmistautua pääsykokeeseen! Ei siis kannata luottaa arvion tarkkuuteen niin paljoa, että jättäisit kokonaisen hakuvuoden sen varaan. Kuten edellä todettiin, arvio sisältää epävarmuutta.
 2. Luota mahdollisuuksiisi: Miltä hakupisteesi näyttäisivät, jos sinulla olisi fysiikasta, kemiasta ja biologiasta L? Jos pääsykoe on entisellään, joudut lukemaan noita aineita joka tapauksessa pääsykokeeseen. Kannattaa siis käydä uusimassa ainakin noiden aineiden yo-kokeita! Huomaa ilmoittautua yo-kokeisiin ajoissa! Fysiikka ja biologia kirjoitetaan valitettavasti samana päivänä, joten niistä täytyy valita jompi kumpi yhdellä kirjoituskerralla. Jos tulet valmennuskurssillemme, saat henkilökohtaisen opiskeluvalmentajan, joka auttaa sinua haku-urakan suunnittelussa. Opiskeluvalmentajasi selvittää lähtötilanteesi pohjalta, missä suhteessa yo- ja pääsykokeisiin tulee panostaa ja mitä aineita kannattaa korottaa. Jos pääsykoeharjoittelu on sinulle selkeästi hyödyllisempää, tehdään yo-uusinnat siten, että niihin harjoittelu ei vaaranna pääsykoharjoitteluasi.

Liity postituslistallemme, niin lähetämme sinulla tietoa pääsykoemuutoksista ja hakemisesta.