Hakukohteiden järjestäminen

Hakukohteiden järjestämisessä kannattaa huomioida hakukohteen mieluisuuden lisäksi vaikeuserot sisäänpääsyssä.

Hakukohteiden järjestäminen

Ennen hakukohteiden järjestämiseen tutustumista, lue artikkeli Sisäänpääsyrajat ja -prosentit ja sieltä erityisesti ensisijaisuuspisteen merkitys.

Kun olet päättänyt, mihin lääkikseen eniten haluaisit ja toisaalta ymmärrät vaikeuserot hakukohteiden sisäänpääsyssä, suosittelemme toimimaan näin:

  • Jos haluat ehdottomasti maksimoida sisäänpääsymahdollisuuden, laita helpoin hakukohde ylimmäksi. Näin saat helpoimpaan hakukohteeseen myös ensisijaisuuspisteen tuoman edun.
  • Toisaalta ensisijaisuuspisteen tuoma etu on vain noin 19 % vaikeimman ja helpoimman hakukohteen pisterajojen erotuksesta (kevään 2018 pisterajoilla). Saat siis huomattavaa lisävarmuutta hakemalla kaikkiin kohteisiin, vaikka laittaisit vaikean hakukohteen ykköseksi.
  • Raakapisterajataulukon avulla saat käsityksen, kuinka suuri merkitys on hakukohteen sijoittamisella ensisijaiseksi.
  • Esimerkki: Kevään 2018 raakapisteraja Helsingin yleiselle oli 162,5 ja Ouluun 149. Oletetaan rajojen olevan tänä vuonna samat. Jos valitset Oulun ensisijaiseksi hakukohteeksi, tarvitset 149 pistettä päästäksesi sinne ja suljet pois mahdollisuuden päästä Helsinkiin. Jos laitat Helsingin ensisijaiseksi ja Oulun sen jälkeen, tarvitset 162,5 pistettä päästäksesi Helsinkiin ja 151,5 pistettä päästäksesi Ouluun (149 + 2,5 = 151,5).
  • Ensisijaisuuspiste vaikuttaa vain ensimmäiseen hakukohteeseen. Hakukohteet 2-5 kannattaa siis järjestää ainoastaan sillä perusteella, mihin haluat mieluiten päästä. Esim. tasapistetilanteessa toisen hakijan kanssa ei ole merkitystä, millä sijalla hakukohde oli.

Liity postituslistallemme, niin lähetämme sinulla tietoa pääsykoemuutoksista ja hakemisesta.