Hakukohteiden järjestäminen

Hakukohteiden järjestämisessä kannattaa huomioida hakukohteen mieluisuuden lisäksi vaikeuserot sisäänpääsyssä.

Hakukohteiden järjestäminen

Ennen hakukohteiden järjestämiseen tutustumista, lue artikkeli Sisäänpääsyrajat ja -prosentit ja sieltä erityisesti ensisijaisuuspisteen merkitys.

Kun olet päättänyt, mihin lääkikseen eniten haluaisit ja toisaalta ymmärrät vaikeuserot hakukohteiden sisäänpääsyssä, suosittelemme toimimaan näin:

  • Jos haluat ehdottomasti maksimoida sisäänpääsymahdollisuuden, laita helpoin hakukohde ylimmäksi. Näin saat helpoimpaan hakukohteeseen myös ensisijaisuuspisteen tuoman edun.
  • Toisaalta ensisijaisuuspisteen tuoma etu on vain noin 15 % vaikeimman ja helpoimman hakukohteen pisterajojen erotuksesta (kevään 2017 pisterajoilla). Saat siis huomattavaa lisävarmuutta hakemalla kaikkiin kohteisiin, vaikka laittaisit vaikean hakukohteen ykköseksi.
  • Raakapisterajataulukon avulla saat käsityksen, kuinka suuri merkitys on hakukohteen sijoittamisella ensisijaiseksi.
  • Esimerkki: Kevään 2017 raakapisteraja Helsingin yleiselle oli 151,5 ja Ouluun 134,5. Oletetaan rajojen olevan tänä vuonna samat. Jos valitset Oulun ensisijaiseksi hakukohteeksi, tarvitset 134,5 pistettä päästäksesi sinne ja suljet pois mahdollisuuden päästä Helsinkiin. Jos laitat Helsingin ensisijaiseksi ja Oulun sen jälkeen, tarvitset 151,5 pistettä päästäksesi Helsinkiin ja 137 pistettä päästäksesi Ouluun (134,5 + 2,5 = 137).
  • Hakukohteiden järjestyksellä ei ole muuta merkitystä, kuin ensisijaisuuspiste, jonka saat ensimmäiseen hakukohteeseen. Hakukohteet 2-5 kannattaa siis järjestää ainoastaan sillä perusteella, mihin haluat mieluiten päästä. Esim. tasapistetilanteessa toisen hakijan kanssa ei ole merkitystä, millä sijalla hakukohde oli.

Liity postituslistallemme, niin lähetämme sinulle viestin tärkeimmistä muutoksista pääsykokeen lähestyessä.