Muutokset pääsykokeessa vuosina 2019-2010

Lääkiksen pääsykoe säilyy, mutta sen rinnalle tulee yo-todistuskiintiö keväällä 2020.

Miten lääkiksen pääsykoe muuttuu?

Keväällä 2019 haku lääketieteellisiin on kaikin puolin ennallaan. Pääsykoe säilyy tämänkin jälkeen, mutta sen rinnalle tulee yo-todistuskiintiö keväällä 2020. Enintään 51 % opiskelijoista valitaan pelkän yo-todistuksen perusteella ja loput pelkän pääsykokeen perusteella. Yhteispistekiintiö poistuu kokonaan.

Todistusvalinnassa voi saada pisteitä kuudesta ylioppilastutkinnon aineen arvosanasta. Kaikilta huomioidaan äidinkieli, matematiikka, biologia ja kemia. Lisäksi huomioidaan kaksi hakijalle parhaat pisteet tuottavaa ainetta seuraavista: fysiikka, enintään yksi ainereaali, enintään yksi kieli. Aineet tuottavat kuitenkin pisteitä hyvin erisuuret määrät ja parhaat pisteet saa yhdistelmällä fysiikka + pitkä kieli.

Pistetaulukko on nähtävillä Opintopolussa.

Keväällä 2019 pääsykoe perustuu entiseen tapaan lukion fysiikan, kemian ja biologian oppimääriin. Oppimäärä on muuttunut uuden, 2015 lukion opetussuunnitelman mukaiseksi. Pääsykokeen sisältö saattaa muuttua tulevaisuudessa, mutta muutoksen laajuudesta tai aikatauluista ei valitettavasti ole tarkempaa tietoa.

Helsingin Sanomien kirjoituksessa 27.9.2017 siteerattiin Oulun yliopiston lääketieteen dekaani Kyösti Oikarista: ”Samalla mietimme, voisiko pääsykoe perustua kokeessa ­jaettavaan materiaaliin. Tuolloin ennakkovalmistelu ei olisi niin perusteellista kuin nyt, kun se perustuu lukion fysiikan, bio­logian ja kemian oppimääriin.” Arviomme mukaan tällainen muutos olisi ongelmallinen mm. siksi, että koe ei enää millään tavalla mittaisi hakijan motivaatiota ja jää nähtäväksi, toteutuuko tällainen ajatus missään vaiheessa.

Myös kokeen sähköistämistä harkitaan, tosin aikaisintaan keväällä 2020. Lisäksi kirjoituksessa sanotaan, että ”Kauppakorkeakoulujen pääsykokeet ovat jo pitkälti monivalintatehtäviä, ja siihen suuntaan muuttuu koe lääketieteessäkin.” Tällä luultavasti tarkoitetaan, että monivalintaan siirryttäisiin myöhemmin, kun pääsykoetta uudistetaan muutenkin. On kuitenkin hyvä harjoitella puhdasta monivalintakoetta jo keväällä 2019, koska myös perinteinen koe voi olla pelkkää monivalintaa. Kursseillamme sekä Mafynetti-itseopiskelumateriaalissa on hyvin vaihtelevan tyyppisiä kokeita, mukaan lukien puhtaita monivalintakokeita. Monipuolisten kokeiden avulla voit harjoittaa koestrategiaasi niin, että se toimii kaikenlaisten kokeiden kanssa.

Miten tulevaan kannattaa varautua?

Jos pääsykoe jossain vaiheessa muuttuu sellaiseksi, että todistusvalinta on ainoa väylä lääkikseen, jossa omiin mahdollisuuksiin voi vaikuttaa harjoittelulla, sekään ei ole ongelma. Jos et ole päässyt sisään ennen sitä, olet kuitenkin oppinut huiman paljon fysiikka, kemiaa ja biologiaa sekä sivutuotteena jopa matematiikka. Tämä antaa sinulle erinomaiset eväät korottaa kyseisten aineiden yo-arvosanoja. Mafynetin avulla voit harjoitella niin kauan kuin tarvitset saadaksesi tarvittavat yo-arvosanat. Syksystä 2019 alkaen yo-arvosanoja voi käydä korottamassa niin monta kertaa kuin haluaa.

Kevään 2019 hakua ajatellen kannattaa aloittaa harjoittelu mahdollisimman pian. Koealue keväällä 2019 on lukion pakolliset ja syventävät kurssit biologiasta, fysiikasta ja kemiasta. Oppimäärä on LOPS 2015 mukainen. Jokainen kuukausi Mafynetillä harjoittelua kasvattaa sisäänpääsytodennäköisyyttä 7,5 prosenttiyksikköä (tarkempaa tietoa täällä), joten on fiksuinta aloittaa ajoissa!

Vuonna 2018 Helsingin suomenkieliseen yleislääkiseen päässeistä 51 % ja kaikkiin Suomen lääketieteellisiin päässeistä 40 % käytti Mafynettiä. Todennäköisyys päästä sisään Mafynettiä käyttämällä on kolminkertainen muihin pääsykokeeseen osallistuviin hakijoihin verrattuna. Helpointa pääsykoeharjoittelu on lähikurssillamme. Jos budjettisi ei riitä siihen tai asut kaukana kurssipaikoistamme, pääset erittäin hyvään tulokseen myös etäkurssillamme tai pelkällä itseopiskelumateriaalilla. Oleellisinta on, että käytät Mafynettiä, koska itsenäinen, aktiivinen työskentely harjoitustehtävien ja oppimateriaalin parissa on tärkein osa luku-urakkaasi. Rajallista valmistautumisaikaa ei kannata haaskata esimerkiksi luentojen kuuntelemiseen, koska opit asiat tehokkaammin ja omassa tahdissasi Mafynetin teoriaosuuksista. Myös lähikurssillamme työskentelet koko ajan aktiivisesti ja saat apua yksilöllisiin ongelmakohtiisi opettajilta. Ryhmässä on aina korkeintaan 16 kurssilaista yhtä opettajaa kohden ja fysiikassa korkeintaan 11 kurssilaista opettajaa kohden.

Jos haluat pysyä ajan tasalla julkaisemastamme ajankohtaisesta lääkishakuinfosta, ilmoittaudu sähköpostilistalle, jolla kerromme muuutoksista lääkishaussa.

Liity postituslistallemme, niin lähetämme sinulle viestin tärkeimmistä muutoksista pääsykokeen lähestyessä.