Hakeminen lääkikseen

Lääketieteen pääsykoe 2020, pisterajat ja hakuvaatimukset

Haluatko tietoa tulevista pääsykoemuutoksista?

Liity postituslistallemme, niin lähetämme sinulle viestin tärkeimmistä muutoksista ja uutisista pääsykokeen lähestyessä.

Sivu päivitetty 17.8.2019

Tärkein ensin: Näin harjoittelet onnistuneesti

Videolla Roosa Mononen kertoo omat opiskeluvinkkinsä lääkikseen pääsemiseen. Roosa pääsi vuonna 2017 sisään lääkikseen MAFY:n etäkurssilta.

Lääkikseen pääsemiseksi ei tarvita poikkeuksellista lahjakkuutta, vaan runsas määrä oikeanlaista harjoittelua.
Tämä pätee kaikkiin pääsykoeaineisiin – myös fysiikkaan, joka usein mielletään lahjakkuutta edellyttäväksi aineeksi.

Vuonna 2019 MAFY:n asiakkaat veivät 60 % kaikista Suomen lääkispaikoista, joten tiedämme suurimmasta osasta lääkikseen päässeistä, mitkä tekijät ovat vaikuttaneet heidän onnistumiseensa

Lue tästä asiantuntijoidemme ohjeet harjoitteluun

Muutokset lääkishaussa 2020

Yhteenveto muutoksista 2020 haussa

Lääkiksen pääsykoe säilyy, mutta sen rinnalle tulee yo-todistuskiintiö keväällä 2020. Todistuskiintiö on kuitenkin tarkoitettu vain ensikertalaisille hakijoille! Pääsykoe ei välttämättä ole sen vaikeampi tapa päästä lääkikseen kuin ennenkään.

Lue lisää

Millaisella yo-todistuksella pääsee lääkikseen?

Olemme tehneet arvion siitä, millainen yo-todistus tarvitaan lääkiksen todistusvalinnassa.

Lue lisää

Ajankohtaista

Oikaisupyynnön tekeminen

Jos lääkiksen ovet eivät auenneet, kannattaa vielä määräajan sisällä tulosten saapumisesta varmistaa, onko sinulla aihetta oikaisupyyntöön. Joka vuosi ainakin joku MAFY-valmennuksen kurssilainen pääsee oikaisupyynnön kautta sisään lääkikseen.

Lue lisää

Sisäänpääsyrajat ja -prosentit

Tästä artikkelista löydät taulukon, jolla eri hakukohteiden vaikeuseroja voi vertailla.

Lue lisää

Vanhat pääsykokeet ja vastausanalyysit

Lääketieteen pääsykoe on sama kaikilla paikkakunnilla ja yleis-, hammas- ja eläinlääketieteellisessä. Tältä sivulta löydät vanhat kokeet vastauksineen ja lisäksi vastauslomakkeet harjoittelua varten.

Lue lisää

Vinkkejä pääsykoevalmistautumiseen

Voinko minä päästä lääkikseen?

Jos aloitat pääsykoeopiskelun tammikuussa ja lähtötasosi on hyvä, todennäköisyytesi päästä sisään yhdellä yrityksellä on  suuruusluokkaa 70-80 prosenttia. Toisaalta 70 prosentin todennäköisyyteen pääset myös keskimääräisellä lähtötasolla, jos olet valmis yrittämään kahdesti.

Lue lisää

Tarvittavat matematiikan taidot

Matematiikka ei kuulu pääsykokeen vaatimuksiin, mutta tarvitset jonkin verran matematiikkaa, jotta pärjäät hyvin fysiikan ja kemian laskujen kanssa. Jos matematiikkan lähtötasosi on heikko, kannattaa laskutaitojen vahvistamiseen käyttää hieman aikaa. 

Lue lisää

Miten pääsykokeeseen kannattaa valmistautua

Opiskelutekniikassa oleellisen tärkeää on aktiivinen työskentely ja kertaus. Jos olet abi, sinun kannattaa panostaa luonnontieteellisiin aineisiin jo ylioppilaskirjoituksissa. 

Lue lisää

Tehokas toiminta koetilanteessa

Noudata näitä ohjeita kokeessa sekä harjoitellessasi kokeeseen. Kertaa ohjeet aina ennen uutta harjoituskoetta.

Lue lisää

Opas lääkishakijan vanhemmille

Tästä oppaasta löydät asiantuntijoidemme laatimat vihjeet ja neuvot lääkikseen hakevan nuoren vanhemmille.

Lue lisää

Haku lääketieteellisiin 2019

Seuraavat kappaleet koskevat kevään 2019 hakua. Ylempää löydät ennakkotietoja kevään 2020 hausta! Päivitämme tarkat tiedot tähän loka-marraskuussa, kun uudet hakuoppaat julkaistaan. 

Keväällä 2019 voit hakea useaan eri yleislääketieteelliseen tai useaan hammaslääketieteelliseen samalla kertaa. Voit kuitenkin hakea vain yhden alan kohteisiin: yleislääketiede, hammaslääketiede tai eläinlääketiede. Ensisijaiseksi valitsemaasi kohteeseen saat ensisijaisuuspisteen.

Perusasiat lääkikseen hakemisesta, päivämäärät ja hakuoppaat

Keväällä 2019 voit hakea useaan eri yleislääketieteelliseen tai useaan hammaslääketieteelliseen samalla kertaa. Voit kuitenkin hakea vain yhden alan kohteisiin: yleislääketiede, hammaslääketiede tai eläinlääketiede. Ensisijaiseksi valitsemaasi kohteeseen saat ensisijaisuuspisteen.

Lue lisää

Muutokset aloituspaikoissa

Tampereen yleislääketieteellisen aloituspaikkoja vähennettiin – muissa hakukohteissa kiintiöt pysyivät ennallaan.

Lue lisää

Hakukohteiden järjestäminen

Kun päätät ensisijaisen hakukohteesi, ota huomioon, missä haluaisit mieluiten opiskella, mitkä ovat eri hakuvaihtoehtojen pisterajat ja miten ensisijaisuuspiste vaikuttaa rajoihin. Lue myös artikkeli ”Sisäänpääsyrajat ja -prosentit”.

Lue lisää

Ylioppilastodistuksen vaikutus sisäänpääsyyn

Tämä kappale koskee kevään 2019 hakua. Kevään 2020 todistusvalintaa on käsitelty ylempänä!

Alkupisteitä voi saada neljästä ylioppilasaineesta. Hyvä menestys ylioppilaskirjoituksissa voi helpottaa sisäänpääsyä. 

Lue lisää

Nelilaskimen käyttö kokeessa

Lääketieteen pääsykokeessa on käytössä nelilaskin myös vuonna 2019. Nelilaskimella harjoitteluun kannattaa varata aikaa, mutta suurempia ongelmia se ei aiheuta.  

Lue lisää

Ruotsinkieliseen lääkikseen hakeminen

Helsingin yliopistossa voi opiskella yleislääketiedettä ruotsin kielellä. Ruotsinkielisen linjan kielitaitovaatimukset kevenivät huomattavasti tänä vuonna. Voit tehdä pääsykokeen suomeksi ja ruotsin kielitaidon osoittamiseksi riittää esim. yo-arvosana L keskipitkästä ruotsista tai E pitkästä ruotsista.

Lue lisää

Ensikertalaiskiintiö

Ensikertalaiskiintiöt ovat kaikissa lääkiksissä noin 65 % aloituspaikoista. Ensikertalaiskiintiön sisäänpääsyraja on ollut useimmissa hakukohteissa sama tai vain hieman helpompi kuin ei-ensikertalaisilla.

Lue lisää

Tule valmennuskurssillemme

67% Helsingin yleislääkiksessä vuonna 2018 aloittaneista oli mafylaisia. Kaikista Suomen lääkispaikoista asiakkaamme veivät 60 %. MAFY:n valmennuskurssi 4,0-kertaistaa sisäänpääsymahdollisuuden verrattuna muihin hakijoihin.

Tilaa Mafynetti itseopiskeluun

Mafynetti itseopiskelumateriaali 2,8-kertaistaa sisäänpääsymahdollisuuden verrattuna muihin hakijoihin!

Testaa lähtötasosi

MAFY:n lähtötasotestillä voit testata fysiikan, kemian ja biologian osaamisesi. Näet testin tulokset ja malliratkaisut heti testin jälkeen. Tulosanalyysin avulla voit verrata tämänhetkistä osaamistasi muihin testin tehneisiin.