Hakeminen lääkikseen

Lääketieteen pääsykoe, pisterajat ja hakuvaatimukset

Haluatko tietoa tulevista pääsykoemuutoksista?

Liity postituslistallemme niin lähetämme sinulle viestin tärkeimmistä muutoksista ja uutisista pääsykoekevään edetessä.

Sivu päivitetty 3.9.2018

Tärkein ensin: Näin harjoittelet onnistuneesti

Videolla Roosa Mononen kertoo omat opiskeluvinkkinsä lääkikseen pääsemiseen. Roosa pääsi vuonna 2017 sisään lääkikseen MAFY:n etäkurssilta.

Lääkikseen pääsemiseksi ei tarvita poikkeuksellista lahjakkuutta, vaan runsas määrä oikeanlaista harjoittelua.
Tämä pätee kaikkiin pääsykoeaineisiin – myös fysiikkaan, joka usein mielletään lahjakkuutta edellyttäväksi aineeksi.

Vuonna 2018 MAFY:n asiakkaat veivät 40 % kaikista Suomen lääkispaikoista, joten tiedämme lähes joka toisesta lääkikseen päässeestä, mitkä tekijät ovat vaikuttaneet heidän onnistumiseensa

Lue tästä asiantuntijoidemme ohjeet harjoitteluun

Muutokset pääsykokeessa 2018-2019

Tietoa yhteishausta lääkikseen 2018

Keväällä 2018 lääketieteellisiin tiedekuntiin tulee aito yhteisvalinta ja käyttöön otetaan ensisijaisuuspiste. Tämä kannattaa huomioida hakukohteiden järjestämisessä. Myös aloituspaikkojen määriin on tullut muutoksia viime vuodesta.

Lue lisää

Alustavaa tietoa koemuutoksista 2019-2020

Opetusministeriö on tiedottanut pääsykoeuudistuksesta, jossa keskeistä on ylioppilastodistuksen merkityksen kasvattaminen opiskelijavalinnassa vuodesta 2020 alkaen. Kokeeseen saattaa tulla uudistuksia jo vuonna 2019.

Lue lisää

Tietoa lääkiksen pääsykokeesta

Perusasiat lääkikseen hakemisesta ja hakuoppaat

Keväällä 2018 voit hakea useaan eri yleislääketieteelliseen tai useaan hammaslääketieteelliseen samalla kertaa. Voit kuitenkin hakea vain yhden alan kohteisiin: yleislääketiede, hammaslääketiede tai eläinlääketiede. Ensisijaiseksi valitsemaasi kohteeseen saat ensisijaisuuspisteen.

Lue lisää

Muutokset aloituspaikoissa 2018

Lääkiksien sisäänottomäärissä on muutoksia vuoteen 2017 verrattuna. Helsingin yliopiston ruotsinkieliselle hammaslääketieteen linjalle ei oteta enää uusia opiskelijoita. Helsingin ja Kuopion yleislääkisten sisäänottomäärät ovat pienentyneet viime vuodesta. 

Lue lisää

Sisäänpääsyrajat ja -prosentit

Raakapisteet tarkoittavat kokeesta saatavia pisteitä. Tästä artikkelista löydät taulukon, jolla eri hakukohteiden raakapisterajoja voi vertailla. Ensisijaisuuspiste olisi vastannut 2017 ja 2016 kokeissa noin 2,5 raakapistettä.  

Lue lisää

Hakukohteiden järjestäminen

Kun päätät ensisijaisen hakukohteesi, ota huomioon, missä haluaisit mieluiten opiskella, mitkä ovat eri hakuvaihtoehtojen pisterajat ja miten ensisijaisuuspiste vaikuttaa rajoihin. Lue myös artikkeli ”Sisäänpääsyrajat ja -prosentit”.

Lue lisää

Ylioppilastodistuksen vaikutus sisäänpääsyyn

Alkupisteitä voi saada neljästä ylioppilasaineesta. Hyvä menestys ylioppilaskirjoituksissa voi helpottaa sisäänpääsyä. 

Lue lisää

Nelilaskimen käyttö kokeessa

Lääketieteen pääsykokeessa on käytössä nelilaskin myös vuonna 2018. Nelilaskimen käyttöönotto ei tuonut huomattavia muutoksia vuoden 2017 kokeeseen, mutta nelilaskimella harjoitteluun kannattaa kuitenkin varata aikaa.  

Lue lisää

Ruotsinkieliseen lääkikseen hakeminen

Helsingin yliopistossa voi opiskella yleislääketiedettä ruotsin kielellä. Hammaslääketieteellisen ruotsinkieliselle linjalle ei enää oteta uusia opiskelijoita. Jos haet ruotsinkieliselle linjalle, tarkista täältä kielitaitovaatimukset. 

Lue lisää

Vanhojen lääkiksen pääsykokeiden vastausanalyysit

Lääketieteen pääsykoe on sama kaikilla paikkakunnilla ja yleis-, hammas- ja eläinlääketieteellisessä. Tältä sivulta löydät vanhat kokeet vastauksineen ja lisäksi aidot vastauslomakkeet suomeksi ja ruotsiksi. 

Lue lisää

Oikaisupyynnön tekeminen

Jos lääkiksen ovet eivät auenneet, kannattaa vielä määräajan sisällä tulosten saapumisesta varmistaa, onko sinulla aihetta oikaisupyyntöön. Joku MAFY-valmennuksen kurssilaisista pääsee oikaisupyynnön kautta sisään lääkikseen keskimäärin joka vuosi.

Lue lisää

Ensikertalaiskiintiö

Ensikertalaiskiintiöt ovat kaikissa lääkiksissä noin 65 % aloituspaikoista. Ensikertalaiskiintiön pisteraja ei voi muodostua suuremmaksi kuin ei-ensikertalaisilla. Näin ollen järjestelmä joko helpottaa ensikertalaisten sisäänpääsyä tai ei ainakaan vaikeuta sitä. 

Lue lisää

Vinkkejä pääsykoevalmistautumiseen

Voinko minä päästä lääkikseen?

Jos aloitat pääsykoeopiskelun tammikuussa ja lähtötasosi on hyvä, todennäköisyytesi päästä sisään yhdellä yrityksellä on  suuruusluokkaa 70-80 prosenttia. Toisaalta 70 prosentin todennäköisyyteen pääset myös keskimääräisellä lähtötasolla, jos olet valmis yrittämään kahdesti.

Lue lisää

Tarvittavat matematiikan taidot

Matematiikka ei kuulu pääsykokeen vaatimuksiin, mutta tarvitset jonkin verran matematiikkaa, jotta pärjäät hyvin fysiikan ja kemian laskujen kanssa. Jos matematiikkan lähtötasosi on heikko, kannattaa laskutaitojen vahvistamiseen käyttää hieman aikaa. 

Lue lisää

Miten pääsykokeeseen kannattaa valmistautua

Opiskelutekniikassa oleellisen tärkeää on aktiivinen työskentely ja kertaus. Jos olet abi, sinun kannattaa panostaa luonnontieteellisiin aineisiin jo ylioppilaskirjoituksissa. 

Lue lisää

Tehokas toiminta koetilanteessa

Noudata näitä ohjeita kokeessa sekä harjoitellessasi kokeeseen. Kertaa ohjeet aina ennen uutta harjoituskoetta.

Lue lisää

Opas lääkishakijan vanhemmille

Tästä oppaasta löydät asiantuntijoidemme laatimat vihjeet ja neuvot lääkikseen hakevan nuoren vanhemmille.

Lue lisää

Tule valmennuskurssillemme

51% Helsingin yleislääkiksessä vuonna 2018 aloittaneista oli mafylaisia. Kaikista Suomen lääkispaikoista asiakkaamme veivät 40 %. MAFY:n valmennuskurssi 3,7-kertaistaa sisäänpääsymahdollisuuden verrattuna muihin hakijoihin.

Tilaa Mafynetti itseopiskeluun

Mafynetti itseopiskelumateriaali 2,8-kertaistaa sisäänpääsymahdollisuuden verrattuna muihin hakijoihin!

Testaa lähtötasosi

MAFY:n lähtötasotestillä voit testata fysiikan, kemian ja biologian osaamisesi. Näet testin tulokset ja malliratkaisut heti testin jälkeen. Tulosanalyysin avulla voit verrata tämänhetkistä osaamistasi muihin testin tehneisiin.