sisäänpääsyrajat ja hakeminen 2020

Kaksi tapaa läpäistä opiskelijavalinta

Diplomi-insinööriksi voi opiskella Aalto-yliopiston diplomi-insinööriosastoilla sekä Tampereen ja Lappeenrannan teknillisissä yliopistoissa. Lisäksi tutkinnon voi suorittaa Oulun, Turun ja Vaasan yliopistoissa sekä Åbo Akademissa. Näihin kouluihin haetaan yhteishaussa.

Laita mieluisin hakukohde ensisijaiseksi

Yhteisvalinnassa vuonna 2020 voit hakea enintään kuuteen hakukohteeseen ja ne kaikki voivat olla diplomi-insinöörin tutkintoon johtavia koulutuksia. Hakiessasi sinua pyydetään laittamaan hakukohteet mieluisuusjärjestykseen. Mieluisuusjärjestyksen mukaisesti sinulle myönnetään paikka ensimmäisestä hakukohteesta, johon hakupisteesi riittävät. Laita siis kohteet järjestykseen sen mukaan, mihin eniten haluat. Voit tulla valituksi ylimpään hakutoiveeseesi, johon valintamenestyksesi riittää.

Todistusvalintaan osallistut kaikkien hakukohteiden osalta. Jos tulet valituksi todistusvalinnassa mieluisimpaan kohteeseesi, sinun ei tarvitse etkä voi osallistua pääsykokeeseen. Jos et tullut valituksi mieluisimpaan hakukohteeseesi, voit edelleen hakea sinne pääsykokeen kautta.

Kaksi tapaa tulla valituksi

  1. Ensimmäinen mahdollisuus on todistusvalinta, jossa voit hyvällä yo-todistuksella päästä sisään ilman pääsykokeita. Yo-arvosanoista pitkä matematiikka, äidinkieli ja fysiikka tai kemia (parempi näistä kahdesta) pisteytetään. Tasapistetilanteessa pitkän kielen arvosana ratkaisee. Mikäli olet ollenkaan epävarma siitä, tuletko valituksi pelkän todistuksen perusteella, sinun tulee käytännössä aina valmistautua pääsykokeisiin. Syy on se, että todistusvalinnan tulokset saat tietää vasta muutamaa päivää ennen pääsykokeita.
  2. Toinen mahdollisuus on pääsykoevalinta, jossa voit tulla valituksi pelkkien pääsykoepisteiden perusteella, mikäli et pääse haluamaasi kohteeseen todistusvalinnalla.

70 % DIA-yhteisvalinnan opiskelupaikoista on varattu ensikertalaisille ja se koskee sekä todistusvalintaa että pääsykoevalintaa. Arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin hakukohteissa ensikertalaiskiintiö on 50 %.

Informaatioverkostojen koulutusohjelma ei kuulu DIA-yhteisvalintaan, vaikka se onkin Aalto-yliopiston tekniikan alan hakukohde. Infolle haetaan Opintopolussa kuten DIA-valinnan kohteisiin, mutta valintamenettely on erilainen. Informaatioverkostoille 51 % paikoista täytetään todistusvalinnassa. Kaikkien hakijoiden tulee lisäksi osallistua soveltuvuuskokeeseen.

Aiemmat sisäänpääsyrajat

Alla olevassa taulukossa on tilastoa Aalto-yliopiston eri hakukohteiden sisäänpääsypisteistä vuodelta 2018 ja 2019. Huomaa, että aiemmin sisäänpääsy oli mahdollista myös yo-arvosanojen ja pääsykokeen yhteispisteiden perusteella ja koe uudistui 2019. Aiemmat sisäänpääsyrajat ovat vain suuntaa-antavia nykymallisen valinnan kannalta.
 

Liity DI-haku -listalle, niin saat tuoreimmat tiedot pääsykoemuutoksista ja hakemisesta!