sallitut laskimet ja taulukkokirjaT

Sallitut laskimet

Ainostaan funktiolaskin on sallittu DIA-valinnan kokeissa. Sallittujen laskinten luettelon löydät täältä. Sallituissa laskimissa ei ole graafisia toimintoja, joten suosittelemme, että muutat heti laskimen käyttötapojasi, kun harjoittelet pääsykokeeseen. 

Olemme testanneet  seuraavat laskimet:

  • Casio fx-85ES PLUS
  • Casio fx-85EX 
  • Texas Instruments TI-30 XS MultiView  

Kaikki yllämainitut laskimet ovat käytännöllisiä ja sujuvia käyttää. Casio on käytännössä yhtä helppo oppia käyttämään kuin TI, vaikka olisi aiemmin käyttänyt TI:n graafista laskinta. Laskimet myös sisältävät samat oleelliset ominaisuudet, joten voit mielestämme huoletta valita kumman tahansa laskimen. Casio fx-85ES laskimen valmistus on lopetettu muutamia vuosia sitten, mutta niitä on edelleen laajasti saatavilla uusina ja käytettyinä. Laskimen erona uudempaan versioon on matalampi näytön resoluutio ja erilainen toimintorakenne, käytännön käytettävyydessä emme ole todenneet merkittäviä eroja.

Taulukkokirja

OMIA TAULUKKOKIRJOJA EI OLE AINAKAAN AIEMPINA VUOSINA SAANUT TUODA valintakokeeseen. Matematiikan kokeessa on viime vuosina jaettu yhden sivun mittainen kaavakokoelma ja arvelemme, että uudessa DI-valintakokeessa jaetaan ehkä vastaava matematiikan kaavasto. Näistä asioista julkaistaan luultavasti tarkempaa tietoa lähempänä pääsykoetta.

DIA:n sivuilta löydät vanhoja pääsykokeita ja samalta sivulta löytyy myös vanhassa matematiikan kokeessa käytetty kaavakokoelma.

Ohjeita koeharjoitteluun

Kun teet tehtäviä kokeisiin harjoitellessasi ja huomaat, että et muista ulkoa jotakin kaavaa, jota tarvitaan tehtävän ratkaisemiseen, niin kirjoita kaava muistiin. Näin saat koottua itsellesi kaavakokoelman niistä kaavoista, joita et muista ulkoa ja joita usein tarvitaan. Opettele kokoamasi kaavat ulkoa. Jos listasta tulee valtavan pitkä, niin voit lopuksi tiivistää sen esim. 1 tai 2 sivun mittaiseksi ja opetella ulkoa tämän tiivistetyn version.

Suosittelemme aloittamaan kaavojen opettelun jo yo-kokeisiin harjoitellessa, sillä ulkoa osaamisesta on hyötyä myös siellä. Kun osaat paljon kaavoja ulkoa, niin pystyt laskemaan tehtäviä nopeammin ja erityisesti sinun on helpompi keksiä ratkaisuja ongelmiin, kun tiedät tarkalleen, mitä ratkaisuvälineitä sinulla on käytössä.

Hanki mahdollisimman pian jokin sallituista laskimista. Tämä on hieman harmittanut joitakin opiskelijoita, mutta lohduksi voimme sanoa, että sallitut laskimet ovat melko halpoja ja yksinkertaisuuden vuoksi niiden käyttö on erinomaisen helppo oppia.

Kursseillamme kokoat oman kaavakokoelman ja me autamme sinua tiivistämään sen – kerromme mitkä kaavat ovat oleellisia ja mitkä eivät. Lisäksi saat ohjeita siihen, miten sallittuja laskimia voi käyttää laskujen tarkastamiseen ja mitä välivaiheita ratkaisussa täytyy aina näyttää.