Kevään 2020 haku

Kevään 2020 valinnassa tärkein uudistus on yhteispistekiintiön poistuminen, ja valinnat tapahtuvat joko yksinomaan yo-todistuksen tai pääsykokeen perusteella. Tärkeimmät kevään 2020 hakua koskevat uudistukset ovat seuraavat:
  • 70 % uusista opiskelijoista valitaan pelkkien todistuspisteiden perusteella ja loput pääsykokeella. Aalto-yliopiston kemian tekniikan ja Tampereen yliopiston bioteknologian ja biolääketieteen hakukohteissa todistusvalinnan kiintiö on 60 %. Aalto-yliopiston informaatioverkostojen hakukohteessa todistusvalinnan kiintiö on 51 %. Todistuskiintiössä voivat hakea myös ei-ensikertalaiset.
  • Ensikertalaiskiintiö on 70 % ja se koskee sekä todistusvalinnassa että pääsykoevalinnassa hakevia. Arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin hakukohteissa ensikertalaiskiintiö on 50 %.
  • Todistusvalinnassa pisteitä saa kolmesta aineesta. Pitkästä matematiikasta saa enintään 39,7 pistettä, äidinkielestä 33,0 pistettä ja fysiikasta tai kemiasta enintään 32,3 pistettä. Fysiikan tai kemian pisteet saa siitä aineesta, jossa on parempi yo-arvosana. Tasapistetilanteessa pitkän kielen arvosana ratkaisee.
  • Todistusvalinnan osalta hakukohteissa on kynnysarvosana yhden tai useamman oppiaineen kohdalla, joista yhden pitää täyttyä todistuvalinnassa hakevien kohdalla. Hakukohdekohtaiset kynnysehdot löytyvät DIA-yhteisvalinnan hakusivuilta.
  • Mikäli et tule yhteishaussa valituksi ylimpään hakukohteeseesi todistusvalinnan perusteella, voit edelleen pyrkiä sinne pääsykokeella.

Huomaa, että pääsykokeeseen kannattaa edelleen harjoitella etukäteen! Yo-arvosanat ja siten myös todistusvalinnan tulokset julkaistaan vasta toukokuussa hyvin vähän ennen pääsykokeita. Kevään abien kannattaa siis edelleen aloittaa pääsykoeharjoittelu heti yo-kirjoitusten jälkeen, koska harjoitteluaikaa jää hyvin vähän, jos jää odottamaan todistusvalinnan tuloksia.

Yo-todistuksen vaikutus

Yo-kirjoituksissa kannattaa panostaa matematiikkaan, äidinkieleen ja fysiikkaan tai kemiaan. Ne auttavat sisäänpääsyssä nyt ja tulevaisuudessa. Jos et saa haluamiasi yo-arvosanoja, pääsykoe on keväällä 2020 edelleen hyvä vaihtoehto todistusvalinnalle.

Pääsykokeeseen harjoittelu auttaa sinua myös parantamaan yo-arvosanoja. Syksystä 2019 alkaen yo-arvosanaa voi käydä parantamassa niin monta kertaa kuin haluaa.

Liity DI-haku -listalle, niin saat tuoreimmat tiedot pääsykoemuutoksista ja hakemisesta!