Kevään pääsykokeet ja tehokas etäopiskelu

Koronavirus ja toimet sen leviämisen ehkäisemiseksi aiheuttavat paljon muutoksia yhteiskunnassa. Nämä vaikuttavat sekä käytännön järjestelyihin arjessa että herättävät kysymyksiä kaikissa, jotka valmistautuvat yliopiston pääsykokeisiin. Tässä kirjoituksessa on vastauksia yleisimpiin epävarmuutta herättäneisiin kysymyksiin ja ohjeita siihen, miten loppukevät kannattaa opiskella vallitsevissa olosuhteissa.

Miten pääsykokeiden käy?

Yliopistot ovat tiedottaneet, että valintakokeita ei näillä näkymin peruta eikä siirretä myöhemmäksi. Yliopistot pyrkivät minimoimaan tartuntariskin hajauttamalla hakijat mahdollisimman moneen eri tilaan. Koska opetusta ja muita kokoontumisia on laajasti peruttu viranomaismääräysten takia, yliopistoilla on tavanomaista enemmän vapaita tiloja. Hakijoiden kannalta tämä on edullista, koska kokeen tekeminen pienissä ryhmissä on häiriöttömämpää kuin yhdessä isossa koesalissa. Nämä järjestelyt voivat myös vähentää muiden hakijoiden läsnäolosta johtuvaa jännitystä.

Keskustelupalstoilla on ollut spekulaatiota siitä, voitaisiinko valintakokeet korvata kokonaan todistusvalinnalla. Nykylainsäädännön näkökulmasta tämä ei ole mahdollista, koska yliopistojen tulee taata hakumahdollisuus esimerkiksi ammattikoulun käyneille, joilla ei ole ylioppilastodistusta.

Miten nettiopetus käytännössä tapahtuu?

Olemme järjestäneet osan kursseistamme nettiopetuksena koko lukuvuoden ajan. Järjestelmämme ovat olleet toimintavarmoja ja opetustapamme on hiottu. Nettiopetuksen edut lähiopetukseen nähden ovat:

  • Työrauha ja mahdollisuus kysyä kysymykset kahden kesken opettajan kanssa
  • Matkustamisesta säästynyt aika
  • Mahdollisuus työskennellä missä vain, missä on toimiva internetyhteys.

Huolehdithan siitä, että käytössäsi on tietokone Chrome-selaimella ja web-cameralla, sekä Gmail-tunnus.

Miten harjoituskokeet toteutuvat?

Harjoituskokeet järjestetään viranomaismääräysten takia webinaarina salikokeen sijasta. Harjoituskoetilaisuus aloitetaan yhteisellä luennolla. Kokeen valvoja aloitta koetilaisuuden yhteisillä ohjeilla ja koe päätetään yhteisesti kuten varsinaisessa valintakokeessakin. Kokeesi tarkastetaan ja saat analyysin kokeesta aiempien harjoituskokeiden tapaan. Koepaperit saat postissa. Ohjeet kokeen sähköiseen palauttamiseen annetaan lähempänä koetta.

Koska valintakoetta ei tulla järjestämään suuren ihmisjoukon kokoontumisena isossa salissa, ei saliharjoituskokeista olisi tässä tilanteessa vastaavaa hyötyä kuin tavanomaisina vuosina. Pystyt simuloimaan pienessä luokassa tapahtuvaa koetilannetta kotoa käsin, kun huomiot seuraavat asiat:

  • Varmista, että voit olla samassa tilassa häiriöttä viisi tuntia.
  • Sulje puhelimesi ja kaikki viestimet koewebinaaria lukuunottamatta.
  • Varaa valmiiksi itsellesi eväät ja kaikki ne välineet, joita kokeessa tarvitset.

Miten tehdä etäopiskelusta tehokasta?

Opiskelupaikalle siirtyminen ja muiden opiskelijoiden läsnäolo eivät etäopetuksessa erota opiskeluaikaa vapaa-ajasta. Hyvän opiskeluvireen ylläpitämisen kannalta on tärkeää, että pystyt henkisesti siirtymään tavoitteellisen opiskelun ja rentouttavan vapaa-ajan vieton välillä. Noudata näitä ohjeita:

  • Päätä milloin aloitat opiskelun ja milloin lopetat sen.
  • Käy kävelyllä tai tee jotain liikunnallista ennen opiskelupäivää ja sen jälkeen.
  • Jaloittele tauoilla ja varaa puhelimen käyttö vain tähän ajankohtaan.

Miten pitää hyvää henkistä virettä yllä?

Koronavirus ja sen aiheuttamat poikkeusolot mietityttävät tällä hetkellä kaikkia. On erittäin luonnollista, että tällaisissa tilanteissa keskittyminen työntekoon tai opiskeluun on aluksi tavallista heikompaa. Useimmiten suurimmat tunteet tällaisessa uudessa yllättävässä tilanteessa asettuvat itsestään, kun aikaa vähän kuluu.

Rajoita altistustasi koronaa koskevalle uutisoinnille. Vältä uutisten lukemista kesken opiskelupäivän. Voimakkaat uutiset jäävät pyörimään mieleesi ja keskittymisen siirtäminen opiskeluun vaikeutuu.

Puhu puhelimessa ystäviesi kanssa! On tärkeää, että olet joka päivä sosiaalisessa kontaktissa toisten kanssa, vaikka et törmää ihmisiin opiskelupaikalla tai vapaa-ajan vietossa kuten yleensä.

 

Intoa opiskeluun ja hyvää työvirettä!

MAFY:n opiskeluvalmennus- ja asiakaspalvelutiimi