Muutokset lääkiskokeessa 2019-2020

Pääsykoe ei muutu vielä keväällä 2018 millään tavalla. Pääsykoe ei poistu myöhemminkään, mutta se hyvin todennäköisesti muuttuu sisällöltään.

Opetusministeriö on selittänyt meneillään olevaa muutosta laajassa kysymys ja vastaus -kokoelmassaan. Alla käymme läpi siellä olevia lausuntoja ja pohdimme niiden merkitystä:

Vuodesta 2018 alkaen pääsykokeissa ei saa edellyttää pitkäkestoista valmentautumista. Vuodesta 2020 alkaen todistusvalinta on pääväylä. Yliopistot ja ammattikorkeakoulut tiedottavat vuotta 2020 koskevista valintaperusteista viimeistään syksyllä 2018, jotta lukiolaisille ja ammattiin opiskeleville jää riittävästi aikaa valmistautua muutokseen.

Tämän lausunnon vuoksi arvioimme, että isommat muutokset valintaperusteisiin ja erityisesti mahdolliseen todistusvalintaan tulevat vasta 2020, koska muuten hakijat eivät ehtisi riittävästi valmistautua muutoksiin. Ei ole kuitenkaan poissuljettua etteikö jotain muutoksia esim. kokeen sisältöön voisi tulla jo 2019.

Pääsykokeilla valitaan opiskelijoita myös vuoden 2020 jälkeen. Todistusvalinta on kuitenkin pääväylä korkeakouluopintoihin. Nykyisestä yhteispistevalinnasta, jossa pisteitä saa sekä valintakokeesta että todistuksesta, luovutaan. Pääsykokeet ovat tulevaisuudessa sellaisia, että niihin ei tarvitse valmentautua etukäteen.  - - Korkeakoulut päättävät tarkemmin valintatapojen suhteista eri aloilla.

Vuonna 2020 (tai mahdollisesti jo 2019) pääsykokeen sisältö luultavasti muuttuu nykyisestä. Helsingin Sanomien kirjoituksessa 27.9.2017 siteerattiin Oulun yliopiston lääketieteen dekaani Kyösti Oikarista: "Samalla mietimme, voisiko pääsykoe perustua kokeessa ­jaettavaan materiaaliin. Tuolloin ennakkovalmistelu ei olisi niin perusteellista kuin nyt, kun se perustuu lukion fysiikan, bio­logian ja kemian oppimääriin." Muutokset voivat siis olla suuriakin!

Koe muuttuu mahdollisesti myös sähköiseksi, tosin aikaisintaan keväällä 2020. Kirjoituksessa sanotaan myös, että "Kauppakorkeakoulujen pääsykokeet ovat jo pitkälti monivalintatehtäviä, ja siihen suuntaan muuttuu koe lääketieteessäkin." Tällä luultavasti tarkoitetaan, että monivalintaan siirryttäisiin myöhemmin, kun pääsykoetta uudistetaan muutenkin. On kuitenkin hyvä harjoitella puhdasta monivalintakoetta jo keväällä 2018, koska myös perinteinen koe voi olla pelkkää monivalintaa. Kursseillamme sekä Mafynetti-itseopiskelumateriaalissa on hyvin vaihtelevan tyyppisiä kokeita, mukaan lukien puhtaita monivalintakokeita. Monipuolisten kokeiden avulla voit harjoittaa koestrategiaasi niin, että se toimii kaikenlaisten kokeiden kanssa.

miten tulevaan kannattaa varautua

Jos muutokset vuonna 2020 ovat sellaisia, että todistusvalinta on ainoa väylä lääkikseen, jossa omiin mahdollisuuksiin voi vaikuttaa harjoittelulla, sekään ei ole ongelma. Jos et ole päässyt sisään vuosien 2018 tai 2019 pääsykokeissa, olet kuitenkin oppinut huiman paljon fysiikka, kemiaa ja biologiaa sekä sivutuotteena jopa matematiikka. Tämä antaa sinulle erinomaiset eväät korottaa kyseisten aineiden yo-arvosanoja vuonna 2020 tai myöhemmin. Mafynetin avulla voit harjoitella niin kauan kuin tarvitset saadaksesi tarvittavat yo-arvosanat. Opetusministeriön työryhmä on esittänyt, että hyväksyttyjä yo-arvosanoja voisi uusia jatkossa kaksi kertaa ja YTL esittää, että uusintakertoja voisi olla vieläkin enemmän (YTL:n lausunnon kohdat 5.2 ja 5.1). On siis melko varmaa, että yo-arvosanoja voi jatkossa korottaa aiempaa enemmän.

Kevään 2018 hakua ajatellen kannattaa aloittaa harjoittelu mahdollisimman pian. Pääsykokeen vaatimukset pysyvät vielä keväällä 2018 ennallaan ja koe perustuu fysiikan, kemian ja biologian lukion vanhan opetussuunnitelman mukaisiin oppimääriin.

Vuonna 2016 Helsingin suomenkieliseen yleislääkiseen päässeistä 29 % käytti Mafynettiä, keväällä 2017 luku oli 37 %. Todennäköisyys päästä sisään Mafynettiä käyttämällä on noin kaksinkertainen muihin pääsykokeeseen osallistuviin hakijoihin verrattuna. Suosittelemme käyttämään harjoitteluun Mafynettiä ja laittamaan kaikki paukut lääkishakuun keväällä 2018, ettet joudu miettimään, miten pääsykoe muuttuu 2020 tai muuttuuko se jo 2019. Helpointa pääsykoeharjoittelu on lähikurssillamme. Jos budjettisi ei riitä siihen tai asut kaukana kurssipaikoistamme, pääset erittäin hyvään tulokseen myös etäkurssillamme tai pelkällä itseopiskelumateriaalilla. Oleellisinta on, että käytät Mafynettiä, koska itsenäinen, aktiivinen työskentely harjoitustehtävien ja oppimateriaalin parissa on tärkein osa luku-urakkaasi. Rajallista valmistautumisaikaa ei kannata haaskata esimerkiksi luentojen kuuntelemiseen, koska opit asiat tehokkaammin ja omassa tahdissasi Mafynetin teoriaosuuksista. Myös lähikurssillamme työskentelet koko ajan aktiivisesti ja saat apua yksilöllisiin ongelmakohtiisi opettajilta. Ryhmässä on aina korkeintaan 16 kurssilaista yhtä opettajaa kohden ja fysiikassa korkeintaan 11 kurssilaista opettajaa kohden.

Jos haluat pysyä ajan tasalla julkaisemastamme ajankohtaisesta lääkishakuinfosta, ilmoittaudu s-postilistalle, jolla kerromme muuutoksista lääkishaussa.

Testaa lähtötasosi ja varaa ilmainen opiskeluvalmennus!

Tutustu lääketieteellisen valmennuskurssiinTutustu lääketieteellisen itseopiskelumateriaaliin


Kysy kursseista

Lupaamme vastata pian!

Ilmoittaudu kurssille

Ilmoittaudu lääketieteen valmennuskursseille tästä